Troms Rundt var den første turen som ble gått i ekte turforliv-ånd, og var en urban ekspedisjon til fots gjennom alle de 24 daværende kommunene i Troms Fylke. Turen tok 52 dager, ble på omtrent 965 km. Over 220 000 kroner ble samlet inn til Kreftforenigen.
Det var her det hele startet, og Linas Hauge grunnla det som skulle bli til det vi i dag kjenner som turforliv. Jula 2017 ble hans tante, Grethe Hanssen, diagnostisert med kreft, og skarve 3 uker senere døde hun av sykdommen. Hjelpesløsheten som familien følte på den jula var enorm, ettersom det var ingenting de kunne gjøre. Det var ut av denne hjelpesløsheta at turforliv ble født. Linas bestemte seg for å slå to fluer i ett smekk, og samle inn penger til Kreftforeningen ved å gå en lengre tur, helst noe som ikke hadde blitt gjort før. Han fant ut at ingen hadde gått gjennom alle kommunene i Troms før, så valget ble enkelt. 18. Mai startet han å gå fra Burfjord, Kvænangen kommune med en tung sekk og blikket vendt fremover. 9. Juli kom han frem i Hansnes, Karlsøy kommune, med en sekk full av erfaringer, håp for fremtiden og midler til Kreftforeningen. Turforliv var kommet for å bli.
På gåturen rundt hele Troms fylke fikk Linas høre mange historier om kreft, sykdommen og pårørende, men det var spesielt historiene om barn med kreft som satte sine spor. Derfor bestemte han seg for at turforliv skulle samle inn penger til Barnekreftforeningen i 2019, og han satte seg et mål å gå 25000 høydemeter på 15 dager.
Prosjektet ble ikke enkelt. Litt over en måned før prosjektstart så ble bestefaren til Linas, Asle Hanssen, syk med kreft og døde, og hjelpesløsheten satte igjen sine dype og smertefulle spor. Engasjementet og motivasjonen til å drive turforliv fremover ble enda større, og det ble bestemt at det skulle gås en tur i 2020 til ære for han. I tillegg så vrikket Linas ankelen ganske heftig cirka 5 uker før prosjektstart, og dette skulle prege han gjennom hele prosjektet.
Selv om målet på 25000 tusen høydemeter ikke ble fullført, så ble det på cirka to uker gått 19000 høydemeter. 46 930,- ble samlet inn ti Barnekreftforeningen. På omtrent halvparten av turene ble Kent David Pedersen med. Turforliv var ikke bare én person lengre.
Link til kart med fjellene som ble besteget: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1blpStDumjGIiQg-AmiDouOMs3ZfSi86x&usp=sharing
Da Asle Hanssen, bestefaren til Linas, døde av kreft i 2019, bestemte Linas seg for at han skulle gå en tur i 2020 gjennom alle kommunene i Lofoten og Vesterålen, til ære for Asle og datteren hans Grethe, som døde av kreft i 2018.
Turen startet på Røstlandet den første juli, og 32 dager og 635 km senere befant Linas seg på rutens endestasjon, Andenes. Han hadde hatt selskap av venner på godt over halvparten av turen, den første uken av Ingvild Sørensen og den andre uken av Aksel Njaa. Sommeren 2020 var særdeles spesielt med korona og mye tørt og varmt vær, men dette stoppet ikke turforliv. Det ble samlet inn litt over 128000,- på turen.
Den 10. oktober, bare noen få måneder etter Øyriket på langs, så sprang en herlig gjeng på 7 stykk gjennom hele Nordmarka, fra Roa i nord til Rikshospitalet i sør. Det var et ufyselig vær med regn og gjørme, men gjengen klarte å løpe 52 km for en god sak. Før og under turen ble det samlet inn litt over 36000,- kroner til Kreftforeningen.
Sommeren 2021 returnerte de gamle grensejegerene Aksel og Linas til kjente trakter, og gikk hele den Norsk-Russiske grensen fra sør til nord for kreftsaken. På 12 dager ble 267 km tilbakelagt både på asfalt, i mark og skog og på fjellet. En mini-dokumentar fra turen er i produksjon. På turen ble det samlet inn 31780,- til Kreftforeningen.
I mars 2022 var det duket av for en spektakulær ferd over selveste Hardangervidda fra Finse til Haukelisæter! Med et turfølge på åtte tobente og én firbent ble 126 km tilbakelagt på omtrent 6 dager, med dagsetapper opp i 30-tallet. For det meste fint vær, med litt skikkelig ruskevær den siste dagen, så ble turen og innsamlingsaksjonen en stor sukksess. Nesten 80000,- ble samlet inn, og fordelt mellom Kreftforeningen og Ung Kreft!
Se youtube-videoen fra turen her (trykk her)
Sommeren 2022 startet en langtur gjennom fire nasjonalparker; Reinheimen, Breheimen, Jotunheimen og Hallingskarvet. Et fantastisk eventyr med et landskap som kunne ha vært klippet rett ut av et gammelt Norsk eventyr. Etter 20 dager, 285 km og 14277 høydemeter, kom vi frem til Finse. Med slitne ben og sekken full av gode minner, og 44 899,- samlet inn til Blodkreftforeningen!
Tre ultraløp, tre personlige rekorder. Målet for 2023 var å løpe så langt jeg aldri hadde løpt før, og hele tre ganger skulle jeg knuse min egen avstandsrekord. Jeg hadde allerede smakt på ultradistansen i 2020 når jeg og en gjeng løp over Nordmarka, men denne gangen skulle jeg virkelig presse grensene mine, og det for Kreftforeningen.
Mai - 62 km (Hagemanns Backyard Ultra)
Mai - 82 km (EcoTrail Oslo)
November - 104 km (Kullamannen Sprint)
Tilasmmen løp jeg 1544 km i 2023, og samlet inn 35 343,- til Kreftforeningen
Oktober 2024 løp jeg 20 runder rundt Sogsvnann i Oslo, en tur på nesten 66 km. Målet var 25 runder for Ung kreft, men dessverre så sa det plutselig stopp etter runde 20, da en stikkende knesmerte meldte sin ankomst i høyre kne. Beslutningen om å bryte tok jeg raskt, da dette er noe jeg har hatt før, og jeg vet alt for godt at skadene ved å fortsette kan bli store.
Selv om jeg måtte gi meg tidligere enn håpet, så er jeg storfornøyd. Aldri før har jeg følt meg så bra mens jeg har løpt så langt, og mot slutten hadde jeg fremdeles veldig mye å gi. Hadde det ikke vært for kneet, er jeg overbevist over at 25 runder hadde blitt nådd. Men det er viktigere å ta vare på seg selv. Hårete mål er topp, men å kjenne sine egne begrensninger er enda bedre!
Og med 25 525,- samlet inn til Ung Kreft så ble turen uansett et suksess!